Challenge B.I.G - Forum

1.000 cycling climbs/ascensions cyclistes
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  Log inLog in  

Share | 
 

 Túrabeszámolók 2008.

Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
gabor kreicsi

avatar

Posts : 850
Join date : 2007-08-28
Location : Salgótarján-Göd (Hungary)

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Thu Jun 26, 2008 9:19 am

gyorgyigabor wrote:
Úgy értettem, hogy szerintem (!) ha az ember elmegy vhová nem feltételn az lehet az első prioritás, hogy CSAK BIG-ek, mert lehet hogy van szebb, érdekesebb.

Mondjuk, ha mindegy hogy hol bringáztok, akkor érthető. Én inkább válogatok a szépség, kihívás, élvezhetőség alapján, aztán vagy BIG vagy nem.


Ez a dolog is olyan, hogy ki honnan nézi ill. ki milyen beálítottságú. A másik lelkébe úgysem lehet belelátni.

Én elsősorban (ez most is igaz) Magyarországon szeretek túrázni. Ha a korábbi években kijutottam külföldre, az általában össze volt kapcsolva családi programmal vagy célzottan vezetett valahová (ez többször is a kapruni MTB VB futam volt.)

Mivel nagyon szeretem a mozgalmakat (OKT, Bükk 900-as csúcsai, Nógrádi várak...) kíváncsi lettem a honlapodon látott CCC kiírására. Ekkor kerestelek meg, ezzel kapcsolatban még 2005-ben. Elmondtad a lényeget és felhívtad a figyelmemet a BIG mozgalomra is. Ez rögtön megtetszett és a maradék energiáimat/pénzeimet azóta erre használom.

Tehát én - ha kijutok külföldre - akkor egyértelműen a BIG csúcsokra koncentrálok. Tetszik a kihívás, a társaság és a sok új, szép hely, amit magamtól nem biztos hogy megtalálnék.

Összefoglalva: Magyarországon elsősorban a szépségek alapján válogatok, míg külföldön elsősorban a BIG-ek alapján, amelyek ugye szintén elég szépségesek. Very Happy
A BIG-eket egy valami előzi meg, mégpedig a zarándokutak.

Békesség! sunny
Back to top Go down
View user profile http://galcsik-it.hu/kreicsi/
gyorgyigabor

avatar

Posts : 1117
Join date : 2007-09-26
Age : 41
Location : Budakalász, Hungary

PostSubject: 2008 jún 27-30 Hosszú 7vége a Dolomitokban   Mon Jul 07, 2008 1:48 am

Szép volt, jó volt...... 3 BIG-gel (a MOnte ZOncolan BRUTÁLIS !- túrabringával és 3-4kg cuccal legalábbis) és én még két kétezres mászással zártam a túrát (egyikükön, Falzaregón már jártam, de most túloldalról is, illetve a Rifugio Cinque Torri frissen felfedezett hegyi út; több km-n át 14-18%-os meredekséggel, fent lenyűgöző panorámával. No azokról később...

1. nap:
a bevezetés hiányzik, de az inkább magamnak készül majd (a honlapra).

Júni 27, péntek:
Hajnali eső miatt a készülődést is csúsztattuk, így csak 7 órakor indultunk útnak. Eleinte még gyengén felhős utazóidőre volt kilátás, később szép napos, ám a Packsattel után már mind felhősebb időjárás köszöntött ránk. Minthogy este 20 órára ígértük magunkat a szállásra, úgy számoltam, akár 2 órát is várhatónk – ha kell – a jó időre, úgy is belefér a Mangart megmászása.

Az olasz határ előtt még egy parkolóban bekaptunk pár falatot (két zsömlét és müzliszeletet és banánt ettem)? Majd kontaktlencse berakás után hamar Olaszországon keresztül a Predel hágóig autóztunk. Közben az idő egyre javult – mind több felé örülhettünk kék égnek. A kocsit a Predel hágón tettük le, ahol alaposan készítettük be cuccunkat: meleg ruhát is, néhány müzliszeletet is!). Pulzusmérővel indultam útnak, amit utóbb jó volt otthon megnézni – mind a szintemelkedést rajta, mind a pulzusom alakulását.
Már a lejtőn meg-megálltunk fotózni, videózni: gyönyörűen mutatta magát a Soca völgye is, illetve a Mangart hegyes csúcsa is. A laágazástól, 1094m magasról 11km alatt 2055m-re kellett felkapaszkodni, átlagosan 7-10%-os kaptatón, mely egy rövid szakaszon 18%-os is volt. Pár száz méter után az út egy köves folyóvölgy oldalán kapaszkodott fölfelé, mely végében jól látszott a 26.. m magas Mangart csúcs. A hídon való átkelés után fák között egy szerpentinkanyarig kapaszkodott az út, ahonnan már ismét a csúcs felé tekertünk. Mivel már nagyon vártam az újabb 2000-es csúcs hódítását, lelkesen, örömmel pedáloztam a csodás tájon. Hamar fél km-t a hegyoldalban, de fáktól mentesen, napon vezetett az út; látszott is a rövid, igen meredek szakasz: ott volt 18%-os! (mivel félrenyomtam egy gombot, viszont az aljától fölig egybe akartam a pulzust, teljesítményt mérni, innen a kaptató aljáig gurultam vissza; így Balázsnak 1,3 km, kb. 130m szintemelkedés előnyt adtam – nem mintha versenyeztünk volna.) Utána pedig néhány fás, kilátás-mentes kilométer következett, ahol utóbb lendületesen robogtam Balázs után. Kb. 1350-1400m-en találkoztunk, ahol fák közül szép kilátás nyílt a csúcs felé és már láttuk a szembülső hegyoldalon tekergő utat is. Csodás időnk volt ! Végre ! (1 éve ugyanis épp e napunkra lett esős, rossz idő)
EZ a pár kilométeres sziklás, néha kilátást nyújtó erdei szakasz után a hegy másik oldalán több virág akadt, majd néhány kanyarral fentebb fogyni kezdett az erdő, a kocsiutat sziklaalagúton vezették át. Balázst fotózás közepette ért utol, és filmezés közben hajtottunk az alagútba.
Mire pár kilométer múlva megint visszanézhettünk a mögöttünk / alattunk hagyott kb. 6 km-re, nyugat, Olaszország felé tekinthettünk, arra váratlanul megint sötét felhők gyülekeztek, közeledtek. Balázs már mondta is: lehet, hogy most sem érünk fel, én azonban szokásosan, elszántságom tükröző riposzttal válaszoltam: Én bizti felérek, mostantól nincs sok fotó és videó, hanem uccu neki! Azon nyomban nagy elánnal ültem nyeregben és robogtam tovább; pulzusom is feljebb szaladt. Persze hamar újabb fotóknak nem tudtam ellenállni, majd a következő – utolsó – alagútnál önfotó készítésekkel múlattam az időt. Az idő sürgetése miatt nem akartam spórolni a fotókon, videón ! Errefelé, 1750-1800m tájt kis hófoltocska akadt az út mentén, illetve videómat leállítva készítettem is tekerésemről filmet; akár esőben is feltekertem volna. Egy-egy égzengés már hallatszott a távolból, és a közeli hegycsúcsok közti nyergeken is kezdtek már felhőpamacsok beszivárogni. Kb. 1850m magasságban kis elágazás vezetett a Koca Mangartu turistaházhoz, ám én persze az ívben a sziklafal alá forduló úton hajtottam tovább; Balázs bő fél km hátránnyal követett. A sziklafal tövében kb. 1900m-en lehettem; onnan már látszott, hogy a vihar csak nem közeledik oly gyorsan, illetve egyes helyeken nem is romlott az idő, így megejtettem egy müzliszelet elnyammogást, illetve jól ráközelítve le is filmeztem Balázst, amint kb. 1km-rel lentebbről engem fotózott. Kiáltásaink tökéletesen visszhangoztak a sziklakatlanban.
Legközelebbi videózásomra meg is érkezett, azután már 2010m-en egy morénás, hófoltos katlannál, közvetlen a csúccsal szemközt fotózgattam, filmezgettem szépeket! Lenyűgözött a felhőpamacsos, hófoltos, sziklafalas kép. Szinte olyan időnk lett, mint egy éve, csak még eső előtt!
Fölfelé már csak szűk 1 km-t kellett hajtani; a hajtűkanyar után a célegyenes következett. A tetőn – az alattunk és velünk egy szintben szálldosó felhőpamacsok miatt – nem volt célszerű sokat időzni; gyorsan elsütöttünk pár fotót, majd melegbe öltözve jöhetett az óvatos gurulás!
Esővel szerencsére nem lett dolgunk, épségben leértünk… bár én az utolsó km elején csúsztam meg picit, Balázs pár száz méterrel lentebb az egyenest követő kanyarban. Ahogy becsatlakoztunk; mondtam is: a lejtőzés után eljött az igazság pillanata; könnyedén, frissen robogva törtem előre és a szitálni kezdő esőben élvezettel robogtam fel az 1150m magas Predel határhágóra, a kocsihoz.
Annyira mehetnékem volt még, másik oldalról megmásztam volna a Predel hágót, vagy kelet felől a Sella Nevea nyerget, ám 10 perc múlva már erősebben esett. Szendvicsből álló étkezés után esős, majd időszakosan száraz, aztán újabb esős szakaszon autóztunk Lienzbe, majd onnan tovább Olaszországba, a Toblach / Dobbiacco melletti Wahlen falucskába. Balázs jól emlékezett: sikerült térképes segítség nélkül a két éve bevált, panorámás panzióhoz feljutni. Vicces volt, hogy éppen ugyanazt a szobát kaptuk, mint 2 éve, Péterrel hármasban. Bringáink is ismerősként térhettek be a „megszokott” sufniba.

Adatok: TR/D: 26,1 km Össz szint = 1027 m Kcal = 1279 kcal

Mangart út: aljától a nyeregig: TM: 1:12:32 DST: 11 km AVS: 9,1 km/ó Szint: 961 m
Max meredeks: 19% Max pulzus: 178 Átl pulzus: 156 Kcal: 1153
Back to top Go down
View user profile http://www.gyorgyigabor.hu
gyorgyigabor

avatar

Posts : 1117
Join date : 2007-09-26
Age : 41
Location : Budakalász, Hungary

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Mon Jul 07, 2008 1:50 am

Meglett a 100. alkalom, hogy 2000m fölé tekertem fel; azaz hágóra, vagy csúcsra, vagy th-hoz. :-)
Most a Mangart, Passo Falzarego (mindkét oldalról) és a Rif. Cinque Tori voltak kétezresek.
Back to top Go down
View user profile http://www.gyorgyigabor.hu
gyorgyigabor

avatar

Posts : 1117
Join date : 2007-09-26
Age : 41
Location : Budakalász, Hungary

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Wed Jul 09, 2008 10:31 am

A 4 napos kiruccanás (2,5 nap tekerés) fotói itt vannak:
http://www.gyorgyigabor.hu/200806_Dolomit_4nap.html

GyG
Back to top Go down
View user profile http://www.gyorgyigabor.hu
gabor kreicsi

avatar

Posts : 850
Join date : 2007-08-28
Location : Salgótarján-Göd (Hungary)

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Fri Jul 11, 2008 8:39 am

gyorgyigabor wrote:
Meglett a 100. alkalom, hogy 2000m fölé tekertem fel; azaz hágóra, vagy csúcsra, vagy th-hoz. :-)
Most a Mangart, Passo Falzarego (mindkét oldalról) és a Rif. Cinque Tori voltak kétezresek.

Gratulálok a 100. alkalomhoz és tetszett a leírás is!
A Mangart egy csodás hely!

Hátszelet!
Back to top Go down
View user profile http://galcsik-it.hu/kreicsi/
gyorgyigabor

avatar

Posts : 1117
Join date : 2007-09-26
Age : 41
Location : Budakalász, Hungary

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Fri Jul 11, 2008 10:01 am

:-)
A Zoncolan is felejthetetlen, a Rifugio 5 Torri emelkedő nagyon szép - talán este be tudom fejezni a Zoncolanos napot. (közben készülök a nyári túrára - ezért kevés az idő)
Back to top Go down
View user profile http://www.gyorgyigabor.hu
gabor kreicsi

avatar

Posts : 850
Join date : 2007-08-28
Location : Salgótarján-Göd (Hungary)

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Fri Jul 11, 2008 7:00 pm

gyorgyigabor wrote:
:-)
(közben készülök a nyári túrára - ezért kevés az idő)

OK, vigyázz magadra!

Én tegnap jöttem meg a családi nyaralásból. Holnap hajnalban (4.00-kor) pedig indulok Somival a II. Rákóczi Ferenc kerékpártúra mozgalom (Ónod - Kassa) bejárására (2 nap).
Back to top Go down
View user profile http://galcsik-it.hu/kreicsi/
gyorgyigabor

avatar

Posts : 1117
Join date : 2007-09-26
Age : 41
Location : Budakalász, Hungary

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Fri Jul 11, 2008 10:16 pm

Jó utat ! :-)
Merre voltatok ?
És merre vezet ez a 2 napos túra ?

GyG
Back to top Go down
View user profile http://www.gyorgyigabor.hu
gabor kreicsi

avatar

Posts : 850
Join date : 2007-08-28
Location : Salgótarján-Göd (Hungary)

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Wed Jul 16, 2008 4:04 pm

gyorgyigabor wrote:
Jó utat ! :-)
Merre voltatok ?
És merre vezet ez a 2 napos túra ?

GyG

Köszi! Very Happy

A családi nyaralás Balatonfüreden volt (5 nap), de nagyon jó gyalogtúrákat tettünk a Tihanyi-félszigeten és a Balaton-felvidéken is.

A két napos bicajtúra útvonala pedig.
1. nap Hidasnémeti - Kassa - Szalánc - Borsi - Sátoraljaújhely
Fantasztikusan jó a Zemplén szlovák oldala.
2. nap Sátoraljaújhely - Sárospatak - Tolcsva - Regéc - Encs
Reggel, csomagok nélkül felmentünk a Magas-hegyre, aztán jött a "magyar zemplén".
Back to top Go down
View user profile http://galcsik-it.hu/kreicsi/
gyorgyigabor

avatar

Posts : 1117
Join date : 2007-09-26
Age : 41
Location : Budakalász, Hungary

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Sat Aug 02, 2008 2:44 pm

utso elotti nap, ugyan, de gyors bejelentkezes>

Sziasztok !

Fizikalisan ugyan nem pihentem ki magam, de volt par feledhetetlen, hihetetlen syuper elmeny.

Egyik, amikor egy nap alatt elso magyarkent masztam meg regisztraltan a Mt Ventoux , Tour de France legendat e4s lettek tagja a Mt Ventoux utodottjeine klubjanak. csucs syuper ido, megfelelo kuzdelem, de a hataromra azert nem ertem. (nem tudok mosoly jelet)

Frenetikus volt naplementekor felerni harmadszor (kettospont) / rengeteg fotot es aznap 50 p videot csinaltam !!

Aztan bevallaltam, hogy reggel 8 orai tengerszinti indulassal (Nizza) / 24kg malhaval este fel 9re feltekertem 2802m magasra, ami a legnagyobb EU/ban elerheto szintkulonbsegu maszas. 110 km emelkedo! Hatalmas erzes volt felerni (persze szinten so video keszult)

Vegul egy olasz srac, akivel korabban is megbeszeltem a reszleteket ,.... egyutt csinaltuk meg egy nap 3/szor az olasz legendat a Mortirolot, (harom irany mind meredekek) ezert is oklevel, elismeres jar .... csaladja hihetetlenul kedves volt, elmondhatatlan. en 50p / t filmeztem. a teljesites estejen elvittek egy hegyi etterembe, ahonnan mi masra volt ralatas, mint a Mortirolo hagora.

Levezeteskent, pihenes gyanant masnak 400m magasrol tekertem fel malhaval 2780m/re.

Bovabbet majd otthonrol...... szuper videofilmek lesznek, vannak (mosoly jel)


Minthogy 3 ejt Nizzaban totottem es oda ertem vissza turaimrol, nagyon megszerettem> asszem kedvenc varosom lett..... a hosszu tgpart, a felszallo repulok, a hangulat......

Udvozlettel> Gabor
Back to top Go down
View user profile http://www.gyorgyigabor.hu
gabor kreicsi

avatar

Posts : 850
Join date : 2007-08-28
Location : Salgótarján-Göd (Hungary)

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Mon Aug 04, 2008 3:49 pm

gyorgyigabor wrote:
utso elotti nap, ugyan, de gyors bejelentkezes>

Sziasztok !

Fizikalisan ugyan nem pihentem ki magam, de volt par feledhetetlen, hihetetlen syuper elmeny.

Egyik, amikor egy nap alatt elso magyarkent masztam meg regisztraltan a Mt Ventoux , Tour de France legendat e4s lettek tagja a Mt Ventoux utodottjeine klubjanak. csucs syuper ido, megfelelo kuzdelem, de a hataromra azert nem ertem. (nem tudok mosoly jelet)

Frenetikus volt naplementekor felerni harmadszor (kettospont) / rengeteg fotot es aznap 50 p videot csinaltam !!

Aztan bevallaltam, hogy reggel 8 orai tengerszinti indulassal (Nizza) / 24kg malhaval este fel 9re feltekertem 2802m magasra, ami a legnagyobb EU/ban elerheto szintkulonbsegu maszas. 110 km emelkedo! Hatalmas erzes volt felerni (persze szinten so video keszult)

Vegul egy olasz srac, akivel korabban is megbeszeltem a reszleteket ,.... egyutt csinaltuk meg egy nap 3/szor az olasz legendat a Mortirolot, (harom irany mind meredekek) ezert is oklevel, elismeres jar .... csaladja hihetetlenul kedves volt, elmondhatatlan. en 50p / t filmeztem. a teljesites estejen elvittek egy hegyi etterembe, ahonnan mi masra volt ralatas, mint a Mortirolo hagora.

Levezeteskent, pihenes gyanant masnak 400m magasrol tekertem fel malhaval 2780m/re.

Bovabbet majd otthonrol...... szuper videofilmek lesznek, vannak (mosoly jel)


Minthogy 3 ejt Nizzaban totottem es oda ertem vissza turaimrol, nagyon megszerettem> asszem kedvenc varosom lett..... a hosszu tgpart, a felszallo repulok, a hangulat......

Udvozlettel> Gabor

Köszönjük Gábor a bejelentkezést!
Örülök a szép túráidnak!

Remélem találkozunk 18-án!

Üdv, KG
Back to top Go down
View user profile http://galcsik-it.hu/kreicsi/
gyorgyigabor

avatar

Posts : 1117
Join date : 2007-09-26
Age : 41
Location : Budakalász, Hungary

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Mon Aug 04, 2008 4:48 pm

Zemplén szlovák oldala ? Mi az ami anyira tetszett benne ?
A térképen látható egyetlen úton mentetek (552-es ), vagy letértetek ?

GyG

A munkahelyváltás miatt megnézem, a 18 és 20-a hogy alakul, meg elolvasom Claudiu levelét is... hogy hogy is van itt a román résztvevőkkel (de ez már másik topic)


[quote="gabor kreicsiA két napos bicajtúra útvonala pedig.
1. nap Hidasnémeti - Kassa - Szalánc - Borsi - Sátoraljaújhely
Fantasztikusan jó a Zemplén szlovák oldala.
2. nap Sátoraljaújhely - Sárospatak - Tolcsva - Regéc - Encs
Reggel, csomagok nélkül felmentünk a Magas-hegyre, aztán jött a "magyar zemplén".[/quote]
Back to top Go down
View user profile http://www.gyorgyigabor.hu
gabor kreicsi

avatar

Posts : 850
Join date : 2007-08-28
Location : Salgótarján-Göd (Hungary)

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Tue Aug 05, 2008 8:29 am

gyorgyigabor wrote:
Zemplén szlovák oldala ? Mi az ami anyira tetszett benne ?
A térképen látható egyetlen úton mentetek (552-es ), vagy letértetek ?

GyG

A munkahelyváltás miatt megnézem, a 18 és 20-a hogy alakul, meg elolvasom Claudiu levelét is... hogy hogy is van itt a román résztvevőkkel (de ez már másik topic)

Üdvözöllek újra itthon!

Mi az ami annyira tetszett? A sok erdő, a kemény emelkedők, a váratlan szépségek, a Hernád partja, a nyugodt utacskák...az, hogy láthattam végre ennek a szeretett hegységemnek a szlovák oldalát is.
Azt hiszem Te igazán tudod, hogy az ezeket nehéz szavakba önteni. Very Happy

Itt van a beszámoló, néhány képpel.
http://www.velosport.hu/mtbklub/turaszak/rakoczi8.htm

Itt pedig a májusi túránk.
http://www.velosport.hu/mtbklub/turaszak/giro08.htm
Holnap este lesz a nagy vetítés.

Akkor otthagytad a BERT-et? Meg lehet tudni, hogy hová pályáztál?

Jó, ha megnézed a találkozót, köszi. Daniel is említett román mozgolódást.
Back to top Go down
View user profile http://galcsik-it.hu/kreicsi/
gyorgyigabor

avatar

Posts : 1117
Join date : 2007-09-26
Age : 41
Location : Budakalász, Hungary

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Wed Nov 26, 2008 2:45 pm

Végre elkészült idei nagy túrám élménybeszámolója:
http://www.gyorgyigabor.hu/2008_Alpok_osszefogl.html

meglepett, de Win Explorerben a karalterek okésak, Firefox-ban a kötőjel és " helyett más jelenik meg. Korrigálom majd.

a kedvcsináló, ami a kezdőlapon található:

2008 nyarán egy újabb fantasztikus, emlékezetes bringatúrát tettem az Alpokban. Egy-két korábbi évi túrával szemben most nem az egész túra, egyfolytában, napról-napra marad feledhetetlen, ám három nap egyértelműen kerékpáros "karrierem" legemlékezetesebbjei közé került. Július 19-én egy tökéletes napon – amikor minden úgy sikerült, ahogy szerettem volna – első magyarként, ráadásul 13,5 kg túrabringával (rajta 3-4 kg cuccal) külső segítség nélkül teljesítettem a Club des Clingles du Mont Ventoux tagság feltételeit: azaz egy nap alatt mindhárom irányból feltekertem a Mt Ventouxra (1912 m), a Tour de France 5 legendás emelkedőjének egyikére; a kopasz provance-i hegyre. Nem siettem, nem versenyeztem, így minden percét élveztem a napnak, mely végén még maradt is bennem erő; nem hajtottam ki magam 100%-ig. A nap végéig 4615m szintemelkedést hajtottam. Életem egyik legnagyobb élménye volt; nagyon magával ragadott a hegy, a bringások Mekkája és a kihívás teljesítése is.
Európában a legmagasabbra vezető aszfaltos emelkedő Spanyolországban van, az 3300m fölé vezet. Megközelítése nem egyszerű, ráadásul nincs ennyi emelkedő a környékén. Viszont Európában egyfolytában a legnagyobb – aszfaltos - szintemelkedést mégsem ott, hanem az Alpokban lehet tekerni: ezt tettem meg, 24 kg cuccal felpakolt bringámmal. A nizzai tengerszintről reggel 8 órai indulással kényelmesen, rohanás nélkül este fél 9-re értem fel a Cime Bonette 2802m magas pontjára.
Emlékszem, amikor egy angol túrabeszámolóban olvastam, hogy Jausiers felől felkapaszkodtak a Bonettére és írta a szerző: onnan egész Nizzáig lehet gurulni, illetve könnyedén lefelé tekerni. Én ezt, málhával, fordított irányban teljesítettem! Hatalmas érzés volt naplemente el?tt a csúcsra érve belegondolni, hogy nulláról indulva 100km alatt egyfolytában 2802m-ig tekertem fel. Sajnálom, hogy nincs nagyobb szintkülönbségű kaptató Európában. Oda mennék legközelebb !
(E két eseménnyel csattanós választ adtam a bringás fórumozónak, aki egy vitában válaszában lenézte a télen nem bringázókat ("valóban rendszeresen edzünk, készülünk akkor is amikor te otthon heverészel a jó meleg szobában" – szégyellje magát, aki télen nem bringázik ? – merül fel az emberben ?), illetve azokat, akik nem egy szál bringával, hanem napi cuccal, akár tartalék dolgokat, -kaját is táskába téve tekernek. Nem csak egy szál bringával lehet nagyot menni, hanem cuccal és téli edzés nélkül is! ?)
A harmadik kiemelt esemény a Trittico Mortirolo volt, mely a Gruppo Grimpeur bringás szervezet kiírása. A Ventoux-hoz hasonló ez, csak az olasz legendára, az 1852m magas Mortirolo hágóra van kiírva, mely mazzói emelkedője Európa legmeredekebbjei közé tartozik; nem véletlenül itt található egy Pantani emlékhely, emlékfal.

Ezt egy olasz bringással, Mauróval Repettivel együtt teljesítettük, szintén egy olyan napon, melynél kívánni sem lehet tökéletesebbet; este egy Mortiroló hágóra panorámát étteremben zárva a napot. Ezer köszönet Maurónak és családjának!
E három esemény mellett kerekeztem egy szép napot Provance-ban, felkerestem a Riviérán a világkupafutam két emelkedőjét a Poggiót és a Cipressát, néhány – korábban már bringával bejárt – emelkedőt idén a másik oldaláról (is) meghódítottam (Bonette, Izoard, Agnello). Emellett kalandos esős leereszkedésem volt az Izoard hágóról a víztől csicsogó aszfalton: a vízben nem elég er?s fékek és víz miatt cipőmmel is kellett fékeznem, hogy le tudjak lassulni több hajtűkanyarban is.
A bő két és fél hetet a Trittico Mortiroló (3620m szintemelkedés) másnapján – pihenés helyett – a Stelvio (2760 m) hágó málhás leküzdésével (440m-ről indulva!), valamint néhány közeli emelkedővel zártam. Az osztrák Landeck kisvárostól már vonattal tértem haza. Felszerelésem 2007 óta nem változott semmi: a 13,5 kg-s Magellan Cygnus koskormányos túrabringámat hajtottam, mely hajtóm?ve 28-38-48, Megarange racsnija 12-…34. A cuccok induláskor 24kg-t, hazaérkezéskor 25 kg-t nyomtak.Ami a statisztikákat illeti (ami mindig csak utólagos; az útvonalat nem befolyásolja),
- a bő két hetes túra során 10-szer tekertem 2000m fölé (így összesen már 110-nél járok), ebből 5-ször 2700m fölé is egyúttal. Összesen hatszor tekertem egyfolytában 1500m szintemelkedésnél többet fölfelé, ebből kétszer – épp a leghosszabbakat – 25kg-s málhával.
- 2008-ban 11 db Hors Categorie (kiemelt kategóriás) emelkedőre hajtottam fel (4-re málhával): Mont Ventoux (1912 m) két kaptatója, L’Authion, Cime de la Bonette (2802 m) két irányból, Col d’Iseran (2361 m), Col Agnel (2744 m) két irányból, Passo Mortirolo (1852 m) két irányból, Passo dello Stelvio (2760 m).
- Ugyan egy-egy napról van csak szó, de 2008-as túrámon született meg eddigi legnagyobb málhás szintemelkedésem, a 2975 m (emellett akad még egy 2573m-es is, a Trittico Mortirolo (3620 m szintemelkedés) másnapján).

BIG-eket illetően : nem releváns --> talán 8 új BIG-em lett, de összesen legalább (talán pontosan) 20-szor másztam BIG emelkedőt - de ez kb 14-15 különbözőt jelent, mert pl a Ventoux-on, MOrtirolón 3-szor voltam, a BOnettén és Agnelen kétszer.

Gábor
Back to top Go down
View user profile http://www.gyorgyigabor.hu
gabor kreicsi

avatar

Posts : 850
Join date : 2007-08-28
Location : Salgótarján-Göd (Hungary)

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Wed Nov 26, 2008 3:07 pm

gyorgyigabor wrote:
Végre elkészült idei nagy túrám élménybeszámolója:
http://www.gyorgyigabor.hu/2008_Alpok_osszefogl.html

Gábor

Igazán lenyűgöző!
Gratulálok!!!

A hőzöngőkkel, kritizálókkal meg nem kell foglalkozni.
Back to top Go down
View user profile http://galcsik-it.hu/kreicsi/
gyorgyigabor

avatar

Posts : 1117
Join date : 2007-09-26
Age : 41
Location : Budakalász, Hungary

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Thu Nov 27, 2008 7:11 pm

egy apróság:
a napi bontásnál asszem a BOnettés napra 3004 m szintemelkedés szerepel, itt meg 2975m-t írtam.
Amikor részleteiben végig"gyalogoltam" a magasságlistán (POLAR adatok), akkor jött ki pontosan a 3004 m. (persze az nem jelzett a tetőn 2802m-t, mert 0-ról indulva annyira nem tudott pontos lenni.)

Érdekes tapasztalat: a POLARon ha odakattintoik, hogy napi szintermelk, akkor mindig kevesebb az, mintha pontosan végignézem az emelkedők alsó és fölső magasságait és különbségeket számolok és összeadom. Azaz a POLAR számológépe nem jó :-(
Ezért mindig részleteiben az ő adatiból újraszámolom :-)

Gábor
Back to top Go down
View user profile http://www.gyorgyigabor.hu
gabor kreicsi

avatar

Posts : 850
Join date : 2007-08-28
Location : Salgótarján-Göd (Hungary)

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Fri Nov 28, 2008 10:04 am

gyorgyigabor wrote:
Érdekes tapasztalat: a POLARon ha odakattintoik, hogy napi szintermelk, akkor mindig kevesebb az, mintha pontosan végignézem az emelkedők alsó és fölső magasságait és különbségeket számolok és összeadom. Azaz a POLAR számológépe nem jó :-(
Ezért mindig részleteiben az ő adatiból újraszámolom :-)

Gábor

Hogy is van ez?

Nem tudom, hogy milyen Polar-od van, de az enyémnél (S720i) nem kell kattintani sehová. Alapból betölt egy adatlapot, amin az összes adat rajta van.
Aztán a grafikonon külön rá lehet mutatni pontokra (például közbenső hegy) és számolja az addig eltelt szintemelkedést/esést...
Ráadásul, amikor még nem töltöm át az adatokat, csak megnézem az órát az a szint is stimmelni szokott.

Szóval lehet hogy érdemes lenne beszélni Zergével.

Hátszelet!
Back to top Go down
View user profile http://galcsik-it.hu/kreicsi/
gyorgyigabor

avatar

Posts : 1117
Join date : 2007-09-26
Age : 41
Location : Budakalász, Hungary

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Fri Nov 28, 2008 11:36 am

Amire gondolok:
persze az óra is mutatja egyből az összes szintemelkedést.
És ha a szgépbe áttöltöm és kirajzolja a diagramot, ott rámutathatok pontra - stimmel.

amit írtam:
1, nagyobb szintkülönbségnél már eltérhet a pontos magasságkijelzés. Pl ha 100m-ről indulok, köztudottan 1000m-es magasságra, akkor ott lehet, h csak 980-at jelez. (időjárás, légnyomás, stb miatt....
2, az előzőek ellenére is, ha megnézem a szgépbe betöltött adatokat éls pl legyen ez:
400-ról emelkedtem 2000-re, aztán le 600-ra és fel 1800-ra, akkor ez 1600+1200 = 2800 emelkedés. DE a POlar akár a szgépben az öszses emelkedésnél csak 2782-t ír ki, és ue-t írja ki ha magán a pulzus-sebességmérőn nézem.

Előbbi eltérés asszem elfogadott, utóbbi mondjuk nem kéne hogy így legyen, hiszen mint mondom, ha az ábrán, a szgépen belekattintok a legmélyebb pontba meg a legmagasabb-ba, akkor az a példában a 400-t, 2000-t, 600-t és 1800-t jelzi, azaz a részletekből számolva 2800 emelkedés jönne ki.

G
Back to top Go down
View user profile http://www.gyorgyigabor.hu
gabor kreicsi

avatar

Posts : 850
Join date : 2007-08-28
Location : Salgótarján-Göd (Hungary)

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Fri Nov 28, 2008 12:26 pm

Így már értem a szitut.
Ilyen részletekre még nem figyeltem fel. Az is igaz, hogy ennyire mélyen nem is foglalkoztat a dolog.
Az tény, hogy az óra kicsit csalhat a légköri viszonyok miatt. Szerintem ez elenyésző. (Nekem.)

Azonban azt sem szabad elfelejteni (bár feltételemez hogy a Bonette nem ilyen hegy), hogy sok csúcson nem a helyes magasság van kiírva és a térképpel sem egyezik. Olyan helyet is találtam már, ahol az adott hegynek (Seeberg Sattel) három féle magassága volt. A legkisebb és a legnagyobb között meg volt vagy 35 méter különbség.
Én egyébként a táblára kirakott számot szoktam elfogadni és ahhoz "lövöm be" később a Polár ábrát.
Back to top Go down
View user profile http://galcsik-it.hu/kreicsi/
gabor kreicsi

avatar

Posts : 850
Join date : 2007-08-28
Location : Salgótarján-Göd (Hungary)

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Tue Dec 02, 2008 4:11 pm

gyorgyigabor wrote:
...hiszen mint mondom, ha az ábrán, a szgépen belekattintok a legmélyebb pontba meg a legmagasabb-ba, akkor az a példában a 400-t, 2000-t, 600-t és 1800-t jelzi, azaz a részletekből számolva 2800 emelkedés jönne ki.
G

Utánanéztem a dolognak és én is találtam apró eltéréseket a diagramm és a megállapított érték között. Szerintem valami biztonsági tényezőval szorozhat az összesítésnél.
Szóval, jogos volt az észrevételed. Exclamation

Ezt nem rég olvastam. Shocked
http://www.nemzetisport.hu/cikk.php?cikk=210284
Elképesztő, hogy miket ki nem találnak az emberi teljesítőképesség határait súrolva.
Egyébként le a kalappal a teljesítők előtt, főleg a magyar bronznak örülök.
Back to top Go down
View user profile http://galcsik-it.hu/kreicsi/
hvcsaba

avatar

Posts : 53
Join date : 2008-01-05

PostSubject: kilométeróra   Thu Dec 18, 2008 7:21 pm

Sziasztok!

Nekem nincs polárom, de most vettem egy tök jó kilométerórát, nagyon tetszik. Ciclosport CM 2.2 a neve, és a www.bike24.de oldalon kapható. Két nap alatt ideért Drezdából.

Az a tök jó benne, hogy 3 részre van osztva a kijelzője, és egyszerre 3 paramétert is mutat edzés közben. Szóval nagyon praktikus. Van drágább változatban is, azon van szintemelkedés mérő is. Mindenkinek nagyon ajánlom.
Back to top Go down
View user profile
gyorgyigabor

avatar

Posts : 1117
Join date : 2007-09-26
Age : 41
Location : Budakalász, Hungary

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Tue Jan 06, 2009 12:09 am

Ti milyen nyelven írtok az évkönyvbe ?

Nem is emléxem, írták most, hogy lehet anyanyelven ? Bár én már megírtam angolul. :-))

Minthogy megy a honlapra is, meg itt is hadd olvassák több százan, mint kb. 20-an.

GyG
Back to top Go down
View user profile http://www.gyorgyigabor.hu
gyorgyigabor

avatar

Posts : 1117
Join date : 2007-09-26
Age : 41
Location : Budakalász, Hungary

PostSubject: egy meglepi ért   Tue Jan 06, 2009 12:11 am

MIkor ráleltem a Trittico Mortirolóra, ez - amit mutatok - is érv volt :

http://www.gruppogrimpeur.it/albo_08.htm

Görgessetek az aljára ! :-))

Mauro szólt, hogy.....
Back to top Go down
View user profile http://www.gyorgyigabor.hu
gabor kreicsi

avatar

Posts : 850
Join date : 2007-08-28
Location : Salgótarján-Göd (Hungary)

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Tue Jan 06, 2009 11:17 am

gyorgyigabor wrote:
Ti milyen nyelven írtok az évkönyvbe ?

Gyuri és én angolul írunk, ezzel képviseljük is a salgótarján környékiek élményeit.

Szerintem az angol/francia/német esetleg az olasz és spanyol lehet még a logikus, de mindenki maga érzi, hogy mennyire akarja "közérdeklődésre" kitenni a beszámolóját.

Én már el is küldtem Martinnak, a képekkel együtt.
Back to top Go down
View user profile http://galcsik-it.hu/kreicsi/
gabor kreicsi

avatar

Posts : 850
Join date : 2007-08-28
Location : Salgótarján-Göd (Hungary)

PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   Tue Jan 06, 2009 11:22 am

gyorgyigabor wrote:
MIkor ráleltem a Trittico Mortirolóra, ez - amit mutatok - is érv volt :
Görgessetek az aljára ! :-))
Mauro szólt, hogy.....

Jó kis motiváció! Tetszik.

Egyébként gondolkodtam ezen a "hármas mászáson" itt Magyarországon belül is. Galyatetőre vagy Felső-Borobnyákra is lehetne egy ilyet.

Hétvégén megmásztuk a Králová Holát (nem bringával). Életem leghidegebb túrája volt. -20 fok a faluban (880 méteren) fent pedig jó kis szél.
Egyébként az utat csak elképzelni tudtad.

A legutóbb felment Ratracból is csak ennyi látszott ki. Shocked
http://farm4.static.flickr.com/3104/3167473918_f917b47f92.jpg
Back to top Go down
View user profile http://galcsik-it.hu/kreicsi/
Sponsored content
PostSubject: Re: Túrabeszámolók 2008.   

Back to top Go down
 
Túrabeszámolók 2008.
Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» National events 2008/2009
» JGP Gomel, Belarus, Oct. 1st - 5th 2008
» Magna Town 2008
» Golden Skate Awards 2008
» North Rebel 10m 2008 Kite only

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Challenge B.I.G - Forum :: In your language / Dans votre langue :: magyar-
Jump to: